Spring naar inhoud

Kostverloarn

De bewoningsgeschiedenis van Kostverloarn, Varsseveldseweg

De boerderij wordt Kostverloarn genoemd, omdat het onvruchtbare grond was, waar nauwelijks de kost was te verdienen. Het wordt ook wel Kemkes genoemd.

1)De oudst bekende bewoner is Antonij Toebes, hij wordt in 1812 bij de naamsaanname op dit adres genoemd. In 1824 als zijn vader is overleden vertrekt hij naar zijn ouderhuis in Zieuwent om daar het café over te nemen.

2) Zijn opvolger is Johannes Hogenkamp uit Terborg, hij moet in 1825 zijn gekomen want zijn eerste 3 kinderen zijn nog in Terborg geboren. Hogenkamp vertrekt in 1843 naar nr E 34 het latere café Hogenkamp aan de Kerkstraat.

3) Hij wordt hier opgevolgd door Garrit Jan Vinkenvleugel geboren in Dinxperlo, hij komt dan van Appeldorn Dld, al hun kinderen zijn daar geboren. De Vinkenvleugels zijn rond 1855 waarschijnlijk weer teruggegaan naar Duitsland want er is in Nederland verder niets meer van hun te vinden

4) Van 1856 tot 1863, dat is één pachttermijn, woont Gradus Lenderink uit Zieuwent er. De laatste 4 kinderen zijn niet hier meer geboren.

5) Vervolgens komt in 1863 een vroegere bewoner Gradus Hogenkamp weer terug. Na de eerste pachttermijn van 6 jaar op 24 september 1869 vertrekt dit gezin Hogenkamp naar Aalten.

6) Hier worden ze opgevolgd door Antonie Hulzink en Maria Toebes, ze woonden daarvoor in Halle. Maria was daar eerder getrouwd met Gart Jan te Moller. Antonie en Maria zijn in 1893 4 dagen na elkaar overleden hun enig kind Johanna is dan nog thuis, zij gaat in 1894 voor meid werken bij F 28 waar ze 2 jaar later in 1896 overlijdt.

 7) De volgende de bewoonster is in 1895 Grada Johanna Waenink zowel haar eerste als haar tweede man zijn dan al overleden. De kinderen komen wel mee hiernaar toe.

8) Johannes Bernardus Eitinck en zijn vrouw Maria Wilhelmina ten Have en Engelina Eitinck en haar man Johannes Henricus Kampshof woonden aanvankelijk samen op deze boerderij die vlak aan de Varsseveldseweg stond. In 1906 blijken Engelina Eitinck en haar man Johannes Henricus Kampshof te zijn verhuisd naar F 42 “Bij Kostverloarn”. Johannes Bernardus en zijn vrouw Maria Willemina ten Have verhuisden in februari 1918 naar de Lindeboomweg 39. De oude boerderij is daarna afgebroken

Hoe moet ik het overzicht lezen? Deze bewoningsgeschiedenis is het resultaat van noeste en volhardende arbeid van Anton Stortelder. Om het overzicht goed te kunnen lezen is het verstandig om de inleiding van zijn boek ‘Bewoningsgeschiedenissen van boerderijen in Harreveld’ door te nemen welke u ook op deze site vindt.

Lader Bezig met laden…
EAD logo Duurt het te lang?

Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab

Download [239.66 KB]

Gepubliceerd inArchief
Oudheidkundige vereniging Harvelt 2022